Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


örökség interjú-Gitár világ

2011.08.31

ÖRÖKSÉG

Az örökséggel kapcsolatban sokféle gondolat jut az ember eszébe. Kerülhet jó és rossz kezekbe is. Én úgy érzem, és mondhatom, hogy a közös örökségünket kiváló emberek, zenészek viszik tovább, és gazdagítják. Nagy tisztelettel köszöntöm az Örökség zenekar képviseletében Géczi Erikát, a Gitarvilag.hu oldalon. Beszélnél, magatokról pár szóban?


Géczi Erika: Az Örökség nyolc muzsikusa közül, heten a Kormoránban zenéltünk az elmúlt tíz évben, nyolcadik zenésztársunkat, Gulyás Ferit pedig a Nox együttesből „örököltük" meg, ahogy Reni szokta viccesen mondani. Nagyon szerettem a Kormoránban zenélni, szerettem azoknak a dalok többségét, és szeretettem a zenésztársaimat, és minden koncert és minden zenei elfoglaltság öröm volt számomra.  Ezért örültem annak, hogy így együtt maradtunk. Életem első felét élsportolóként éltem, 15 évet töltöttem a kajak sportban, ami alatt folyamatosan zenéltem, mint amatőr zenész. Aktív pályafutásom befejeztével kezdtem el komolyabban a zenéléssel foglalkozni. Mindannyian megfordultunk pár zenekarban mielőtt összekerültünk. Én játszottam azelőtt, hogy csak a legfontosabbakat említsem a Bojtorjánban, a Rockfortban, ezen kívül szerepeltem a Honfoglalás filmzene produkcióban, készítettem egy önálló albumot két művész barátommal, de úgy éreztem, hogy nekem a Kormorán a végállomás, nem lesz több zenekarom, és ezzel az érzéssel nem voltam egyedül.

Magyar rapszódia

 

Hála Istennek a sors úgy hozta két kivétellel, ugyanazokkal a zenészekkel zenélhetek tovább csak más néven. Tóth Reni a Buldoser és a Harley Davidson Band és más produkciók után évekig a Rat Boys énekesnőjeként járta az országot, világot, s nemrég egy önálló szóló albumot is megjelentett a Kormorán mellett. Mr. Basary a Hitrock, a Metal Co. (Bill és a Box Co.) és a Telegram zenekar mellett számos rockoperában is szerepet kapott (Attila Isten kardja, István a király, Elektra mindörökké, stb...), majd jött a Kormorán.

Husvet 2

Jelenleg is működő zenekara a Mr. Basary Group. Szabó Miklós a Broadway nevű zenekar után 22 évesen került a Kormoránba, mellyel akkoriban inkább színházi produkciókban szerepeltek, mint például a „Kőműves Kelemen rockballada". Majd a nagy gitárosok zenéit játszó Treo-ban is zenélt, utána jött a Rockfort és ismét a Kormorán. Amúgy Mikinek profin felszerelt hangstúdiója van, és nagyon otthonosan mozog a számítástechnika világában. Nagy László a D. Nagy és a Frakció és a Kalapács után a Vörös István és a Prognózisban és az Age of Nemesis-ben kamatoztatta tehetségét, majd pedig a Kormoránban. Ezen kívül Laci dobolás oktatásával is foglalkozik jelenleg. Gáspár Álmos a kézdivásárhelyi Bumeráng és számos formációban való közreműködése után a Duna Néptánc együttes és a Kormorán jelenleg is aktív muzsikusa hosszú ideje. Két önálló zenei alkotása jelent meg az elmúlt években. Zsoldos Tamás már egész fiatalon, 20 évesen került a Beatricébe, játszott a Hobo Blues Band-ben, majd a R.A.B.B., Besenyő Blues Band, Barbaro, Besodrom, Magyar Atom, következtek. Több mint 10 évig kísérte Demjén Ferencet koncertjein, mielőtt a Kormoránba került. Gulyás Ferencet a Nox együttes népi hangszereseként ismerhetik az emberek leginkább, aki már a zenekar alakulásánál és legelső koncertjein ott volt, azon kívül gyakran szerepelt vendég muzsikusként a Republik együttes koncertjein is. Hangszerkészítőnek is kiváló, a legtöbb hangszerét saját maga készítette, mint például tekerőlant, citera, különböző furulyák stb..., és még töröksípon is megtanult játszani a kedvünkért.

 

 

ÖRÖKSÉG - SAJÁT ÚT
 

Az zenekar megalakulásának körülményei, nem éppen vidámak. A Kormoránból kivált zenészekből alakult az Örökség. Magam részéről nem foglalkoznék ennek részleteivel. Annak viszont nagyon örülök, hogy letisztult a kép, és most már semmi akadálya, annak hogy a zenekar a saját útját járja. Merre tovább?

Géczi Erika: Úgy gondolom, mindenképpen azon az úton szeretnénk tovább menni, amin eddig is jártunk. Én egy más zenei világból érkeztem ide, de nagyon megszerettem ezt a folk-rock stílust. Szeretem a népi hangszereket, a hegedűt, a furulyát, a töröksípot és a többit is, na meg a rockzenét, és ezt a kettőt így együtt egyenesen imádom. A többiek is hasonlóképpen vannak vele, tehát mindenképp maradunk ennél a stílusnál. Szeretnénk megőrizni, és tovább énekelni azokat a Kormorán dalokat, amelyeket szeretünk, és amelyekkel azonosulni tudunk és népzenei motívumokat továbbra is, beépíteni a zenénkbe. Van egy irány, amerre most elindultunk, de nyilván az, hogy ez az út merre fog kanyarogni, sok mindentől függhet, amit előre nem láthatunk. Szeretnénk saját dalokat írni, s ezek a dalok már az Örökség zenekar muzsikusainak zenei és szövegvilágát fogják tükrözni. Év végére nagy valószínűséggel kikristályosodik, hogy merre visz az utunk.


Segítő szellemek

 

 Vitathatatlan, hogy az Örökség adta a Kormorán gerincét. Nem tudom, remélem, jól látom, de a „megszokottból" kilépni, egy váltás, olyan remek dolgokat hozhat felszínre, ami eddig csak ott lapulhatott belül. Mennyire igaz ez Örökségre?

Géczi Erika: Úgy érzem ez teljes mértékben igaz ránk, hiszen a zenekar nagy részében hatalmas kreativitás rejlik. A fiúk többsége ezelőtt is komponált zenéket, és én is írtam már számos dalt, sőt még Reni is hozott egyszer egy ötletet, amiből egy szép kis dal kerekedett. Ezen kívül szeretek dalszövegeket is írni, úgyhogy most kiélhetjük alkotó kedvünket, hiszen azt tervezzük, hogy év végére elkészítünk egy Örökség zenealbumot, új dalokkal. Nálunk a váltás azért nem volt olyan drasztikus, hiszen heten már tíz éve van, akivel még régebbről ismerjük egymást, tudjuk, mit várhatunk egymástól. Az új kihívás az a számunkra, hogy mindent magunknak kell csinálni. Így aztán többnyire elosztjuk egymás között a feladatokat, és mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért. Hála Istennek van egy szervezőnk, aki a koncertszervezésnek a legnagyobb részét levette a vállunkról, így mi foglalkozhatunk a zenével.
ÖRÖKSÉG - A RAJONGÓK

Tapasztalataim szerint az általatok képviselt folk-rock vonal, a mondanivalótok igaz egy széles, de egy „zárt" közösséget vonzott. Hogyan látjátok, a közönség hogy fogadja az Örökséget? Isten mentsen tőle, hogy valami fajta, versengésre utaljon a kérdés a múlttal kapcsolatban, de egy ilyen váltás megoszthatja a rajongókat.

Géczi Erika: Az igazság az, hogy a közönségnek óriási szerepe van abban, hogy ez így alakult, és az Örökség zenekar létrejött. Az ő szeretetük és az, hogy kiálltak mellettünk az elmúlt félévben hatalmas erőt adott nekünk a folytatáshoz. Természetesen nem azért alapítottuk ezt a zenekart, hogy megosszuk a közönséget, hanem azért, mert szeretünk együtt zenélni, mert szeretjük az elmúlt tíz év dalainak többségét, és mert van egy közönségünk, akik szeretnek minket hallgatni, s mivel nem volt más lehetőségünk, ha tovább akartunk így együtt zenélni. Mindenki eldöntheti, hogy milyen koncertre szeretne járni, hogy milyen zenekart szeretne hallgatni, mi nem akarunk és nem is fogunk senkit befolyásolni semmilyen irányba. Úgy gondolom, hogy mindenki a saját tetteivel tudja kivívni az emberek szeretetét és elismerését, és mi sem akarunk mást, mint a saját előadásunkkal és a saját zenénkkel kivívni ezt a szeretetet és elismerést.

Az Örökséget, komoly tapasztalatokkal rendelkező, és komoly zenei tudománnyal megáldott emberek alkotják. Nagyon sok szépet adtatok a magyar közönségnek. Azonban biztos vagyok benne, hogy a hallgatóság egy „új" zenekart vár, vagy lát bennetek. Ha jól látom ezt, akkor hogyan hidaljátok át a Tőletek várt zenei hagyományok folytatását és az új zenekar közti „elvárásokat"?

 

A Reménység Temploma

 

Géczi Erika: Igen, ez még egy komoly kihívás számunkra szerintem. Mégis azt gondolom, hogyha Isten megadta nekünk ezt a lehetőséget, akkor megadta hozzá az erőt, a tudást és a kreativitást is, hogy továbbra is szép alkotások szülessenek, s mindemellett a régi szép dalokat is megőrizzük és előadjuk. Véleményem szerint a kettő nem zárja ki egymást. Nem akarjuk a múlt alkotásait és jellemzőit lemásolni, mert azok nem mi lennénk. Úgy gondolom, hogy önmagunkat kell adnunk, azt, amiben őszintén hiszünk, mert ettől voltunk eddig is, és leszünk ezután is hitelesek. Sokan kérdezgetik már, hogy mikor lesznek új dalok, és mi is nagyon kíváncsian várjuk, hogy mit hozunk ki magunkból. Egy biztos, mi mindent megteszünk, hogy továbbra is szép, értékes dalokat és alkotásokat nyújtsunk át a közönségünknek.
 

 


Nagyon köszönöm a Gitarvilag.hu csapata nevében a beszélgetést, és nagyon sok sikert kívánok a zenekarnak!

Köszönöm, sziasztok.